vineri, 15 mai 2009

Echilibru intre suflet, spirit si fizic


Trebuie sa existe un echilibru intre suflet, spirit si fizic.
Sufletul reprezinta trairea afectiva, iar spiritul este gandirea rationala.
Mereu exista o oscilatie intre aceste trei componente fundamentale: suflet, spirit, fizic. Trebuie sa nu neglijam niciuna dintre ele.
Ne implicam in relatii, proiecte, probleme, bucurii, trecem prin tot felul de evenimente care ne afecteaza trairea emotionala.
Cand concepem, ne formam o viziune, identificam, organizam, conducem etapele si mijloacele de constructie pentru proiectele noastre, utilizam ratiunea.
Chiar daca afectiv si rational suntem echilibrati, realizati, fizicul are nevoile sale care nu pot fi ignorate. Daca pastram anumite reguli putem avea o stare in care organismul nu ne creeaza probleme. Intretinerea corpului fizic nu este un moft, este o necesitate, dar asta nu trebuie sa afecteze grija pentru celelalte doua aspecte de baza. Exagerarea ne-ar duce la narcisism.
Uneori ne implicam prea mult in activitatea profesionala, ceea ce pare a fi un refugiu pentru a scapa de nerealizarile emotionale sau fizice, ori ca ambitie pentru a depasi o conditie sociala nesatisfacatoare. Prea multa preocupare pentru cariera ne poate face orgoliosi si, candva, latura emotionala ori cea fizica, se va razbuna pentru ignorare.
Unii sunt prea atenti la orice mica schimbare emotionala, sunt prapastiosi, au impresia ca totul s-a terminat si nu se mai poate recupera. Poate fi adevarat, dar grija excesiva si spaima ca ceva se termina pot fi mai mari decat efortul de a repara ce se mai poate sau pentru un nou inceput. Nu poti face totul doar pentru suflet. Am deveni egocentrici.
Degeaba ne iluzionam. Fara forta fizica, vointa moare... Fara vointa, fizicul slabeste... Fara sentimente pozitive, placute, nimic nu are rost...


Niciun comentariu:

Melancolia cutreiera memoria...

Iata ce-mi creeaza starea melancolie...
"You won't forget me!" - La Bouche
"Dimmi Quando" - Ricchi E Poveri
"Se m'innamoro" - Ricchi E Poveri