luni, 25 mai 2009

Afectivitate


Stim ca sentimentele au la baza emotii cristalizate si pot fi compuse din mai multe emotii primare (dezgust, tristeţe, surprindere, frică, furie, bucurie, curiozitate, mirare, rusine, oboseala, stres).
Ar fi interesanta o lista a celor compuse, cu ce cuprind ele.
Gelozia = manie, tristete, frica
Rusine = frica, dezgust
Vinovatie = tristete, dezgust, frica
Mandrie = bucurie, furie, dezgust
Aroganta = furie, dezgust


miercuri, 20 mai 2009

Educatie


* Copiii nu invata ceea ce le spun parintii, ci ceea ce fac parintii...

* Dilema: Cum este mai bine sa procedezi cu un deviant?
Trebuie sa tii cont ca daca nu-i zici nimic, nu-l critici, este ca si cum il incurajezi, iar daca il critici, il ambitionezi...


duminică, 17 mai 2009

Raspunderi


Pentru orice fapta trebuie sa fim raspunzatori fata de noi insine, pentru a corecta ceea ce a fost gresit.
Daca ne acoperim greselile in loc sa ni le analizam, la un moment dat nici n-o sa mai credem ca avem puterea de a le remedia. De fapt, aceasta putere provine din antrenament, format pas cu pas, etapa cu etapa.
Responsabilitatea fata de noi insine este necesara deoarece putem astfel sa ne apropiem de motivele reale pentru care am ajuns sa suportam situatii neplacute, sa le intelegem si sa le evitam.


sâmbătă, 16 mai 2009

Dependenta de sentimente sublime


Fericirea vine din trairea sentimentelor sublime, iar trairea sentimentelor se invata.
Trebuie sa ai o oarecare initiere pentru a intelege cum sa ai si sa pastrezi sentimentele placute. Daca ai reusit sa afli cum se formeaza un sentiment sublim si cum il poti trai, vei putea ajunge la o stare de traire inefabila. Daca ambii parteneri pot face asta, atunci vor simti rezonanta.
Este greu sa nu devii dependent de rezonanta sentimentelor sublime...


vineri, 15 mai 2009

Echilibru intre suflet, spirit si fizic


Trebuie sa existe un echilibru intre suflet, spirit si fizic.
Sufletul reprezinta trairea afectiva, iar spiritul este gandirea rationala.
Mereu exista o oscilatie intre aceste trei componente fundamentale: suflet, spirit, fizic. Trebuie sa nu neglijam niciuna dintre ele.
Ne implicam in relatii, proiecte, probleme, bucurii, trecem prin tot felul de evenimente care ne afecteaza trairea emotionala.
Cand concepem, ne formam o viziune, identificam, organizam, conducem etapele si mijloacele de constructie pentru proiectele noastre, utilizam ratiunea.
Chiar daca afectiv si rational suntem echilibrati, realizati, fizicul are nevoile sale care nu pot fi ignorate. Daca pastram anumite reguli putem avea o stare in care organismul nu ne creeaza probleme. Intretinerea corpului fizic nu este un moft, este o necesitate, dar asta nu trebuie sa afecteze grija pentru celelalte doua aspecte de baza. Exagerarea ne-ar duce la narcisism.
Uneori ne implicam prea mult in activitatea profesionala, ceea ce pare a fi un refugiu pentru a scapa de nerealizarile emotionale sau fizice, ori ca ambitie pentru a depasi o conditie sociala nesatisfacatoare. Prea multa preocupare pentru cariera ne poate face orgoliosi si, candva, latura emotionala ori cea fizica, se va razbuna pentru ignorare.
Unii sunt prea atenti la orice mica schimbare emotionala, sunt prapastiosi, au impresia ca totul s-a terminat si nu se mai poate recupera. Poate fi adevarat, dar grija excesiva si spaima ca ceva se termina pot fi mai mari decat efortul de a repara ce se mai poate sau pentru un nou inceput. Nu poti face totul doar pentru suflet. Am deveni egocentrici.
Degeaba ne iluzionam. Fara forta fizica, vointa moare... Fara vointa, fizicul slabeste... Fara sentimente pozitive, placute, nimic nu are rost...


joi, 14 mai 2009

Interese


Uneori ne putem supara pentru lucruri simple si fara importanta (mai ales cand beneficiem de o pozitie dominanta), iar alteori nu ne suparam nici pentru lucruri mai importante, pentru a fi acceptati de un anumit grup sau de o anumita persoana, pentru a pastra o relatie in care urmarim un interes mai valoros decat efectul eventualei suparari.


miercuri, 13 mai 2009

Iubire si armonie


Iubirea poate fi de mai multe feluri, mai puternica sau mai slaba. Iubirea are nevoie nu doar de motive unilaterale, ci si de confirmari de reciprocitate.
Trairea sentimentului de iubire te poate face sa devii mai profund si sa faci planuri mai indraznete. Simti ca fericirea nu mai este doar o vorba, ci o energie in care traiesti direct.
Sentimentul iubirii nu trebuie alterat plasandu-l intre trairi ieftine. Trebuie sa aiba un loc al lui unde sa ramana pur, sa te poata orienta spre armonie...


marți, 12 mai 2009

Echivalente


Durata iubirii este echivalenta cu durata avantajelor...

luni, 11 mai 2009

Pozitivarea tragediei personale prin atac


O persoana va trebui sa destainuie intr-un fel ceea ce o consuma pentru a diminua tensiunea interna. Aceasta destainuire poate sa-i aduca distrugerea imaginii proprii sau imbunatatirea ei. Depinde de modul de expunere.
Persoana incearca sa-si prezinte problema nu prin manifestarea durerii, ci prin a-si recunoaste maniera meritorie in care a procedat. Gaseste merite in modul cum a actionat, chiar daca de fapt ea nu a castigat nimic. Afirma ca asa a vrut sau a simtit sa faca.
Ea ataca in loc sa se planga, reproseaza indirect faptul ca ceilalti nu au putut face ca ea, sa piarda pentru a proteja altceva. Nu afirma clar si exact de la inceput, face doar o afirmatie care ar putea trezi suspiciuni si intrebari tocmai pentru a testa cam ce impresie sau preconceptie au ceilalti despre ea. O cred in stare sau isi manifesta indoiala... Atunci, ea chiar are argumentul intamplarii reale si poate dovedi ca are o baza si ca nu a fost ipocrita.
Fapta in sine nu trebuie sa fie foarte importanta, dar suportul atacului este real si interpretat in favoarea ei. De fapt, ea are o tragedie personala pe care vrea sa o pozitiveze gasindu-si merite in ea si atacand. Cu astfel de scene repetate, o persoana isi poate imbunatati imaginea. Daca s-ar plange de ce i s-a intamplat ar arata ca sufera si a pierdut, dar asa arata ca a avut puterea sa suporte.

duminică, 10 mai 2009

Melancolism


Niciodata nu va fi exact cum dorim sau cum a mai fost...

Melancolia cutreiera memoria...

Iata ce-mi creeaza starea melancolie...
"You won't forget me!" - La Bouche
"Dimmi Quando" - Ricchi E Poveri
"Se m'innamoro" - Ricchi E Poveri