marți, 30 decembrie 2008

Compensari


Daca cineva se distanteaza fata de ceilalti sau se considera superior, lumea urmareste sa vada ce anume valoare ascunde acea persoana.
O persoana care nu are ce pierde iese in public pentru a gasi oportunitati. Cel care detine o valoare nu mai are nevoie sa iasa in public pentru ca s-ar putea sa o piarda. Asa ca, mai bine sta sa se ingrijeasca de acea valoare. Si pare ca nu mai are nevoie de ceilalti.
Atitudinea de distantare semnifica o valoare ascunsa sau o opozitie fata de ceea ce este in jur. Aceasta atitudine trebuie sa aiba o compensare si lumea este curioasa care este. Atitudinea negativa trebuie compensata cu o valoare pozitiva.
Daca nu se dovedeste ca aceasta valoare exista, distantarea nu mai aduce respect.
Mai sunt si oameni care o fac pe misteriosii desi nu prea au mistere. Asa este mai bine pentru ei. In societate daca esti prea deschis, prea binevoitor, pierzi misterul, lumea isi formeaza o impresie despre ce si cum gandesti, te considera slab si te scoate din zona de atentie. In atentie raman doar cei care inca nu sunt descifrati, care impun respect sau de la care se mai poate profita ceva.
Oamenii sunt profitori si daca au un atu, profita si ataca pentru a castiga pozitia dominanta. Ei se agata nu numai de argumentele infime, ci si de cele false, imaginare.
Dominanta se obtine prin fapte bune, daca este recunoscuta de beneficiari, sau prin forta, prin impunere.
Impunerea necesita autoritate, iar aceasta nu se poate obtine fara o baza de recunoasteri. Recunoasterile au la baza interese, favoruri, oferite pentru a primi sustinere.


luni, 29 decembrie 2008

Evidente


Valoarea umana se masoara in bani, relatii, calitati fizice, profesionale, statut, functii si tot ce poate constitui un interes pentru ceilalti.

Pentru societate esti zero.

Trebuie sa-ti creezi propriile valori spirituale, sufletesti, materiale. Nimeni nu va veni sa ti le dea pe gratis.

Valoarea ta se concretizeaza in iubirea sau interesul celorlalti.

Afectiunea este un lucru rar. De multe ori am cheltui oricat pentru a simti afectiunea sincera.
Dar, afectiunea presupune ceva mai mult decat bani. Trebuie sa intelegi persoana, sa-i simti bunavointa si frumusetea si sa-i oferi si tu ce are nevoie.

Increderea in fortele proprii, ascunse, contribuie la imbunatatirea stimei de sine. Increderea trebuie sa provina din probele de valoare, prin experienta concreta.


duminică, 28 decembrie 2008

Sublimul


Constient sau inconstient, fiecare om urmareste sa atinga sublimul.

Calea spre sublim este ori o loterie pentru care accepti si pierderea, ori un ideal pentru care lupti toata viata. A atinge starea de sublim poate fi privita ca o intamplare fara garantia repetabilitatii. Ducem o lupta pentru construirea conditiilor necesare si suportam o asteptare prelungita in speranta ca ceea ce facem este calea corecta.

Declansatorii starii de sublim pot fi stimuli slabi sau puternici, care apar intr-o situatie mai mult sau mai putin prevazuta.

Momentul sublim poate sa vina si din amintire, chiar daca el atunci nu era sublim.

Sublim este ceea ce ne patrunde in constiinta cu o frumusete si armonie fata de care noi nu ne putem opune.


sâmbătă, 27 decembrie 2008

Amorul propriu si egoismul


Viziunea formata prin prisma amorului propriu constituie aspectul central al preocuparilor mentale, iar modul de actiune impus de mediu este secundar.
Amorul propriu este un aspect foarte important in orice actiune. O persoana care nu are pretuire de sine, pe langa faptul ca este ignoranta fata de calitatea vietii ei, dar este si iresponsabila.
Egoismul nu se formeaza doar ca proiectie a amorului propriu exagerat, ci si ca masura de conservare rezultata din experientele de viata.
Ceea ce este evident pentru o persoana poate fi ascuns pentru alta. Ceea ce pare a fi egoism, poate fi o problema serioasa de viata pentru persoana in cauza, care nu stie cum sa o rezolve, sau pe care nici nu o constientizeaza.
In general oamenii se gandesc la ceea ce ar trebui sa primeasca mai mult decat la ceea ce ar trebui sa dea si nu li se pare a fi egoism, ci o grija normala pentru sporirea mijloacelor proprii de existenta si afirmare.
A avea grija de propria persoana este ceva normal. Problemele apar cand exageram si nu mai tinem cont si de ceilalti.


vineri, 26 decembrie 2008

Realizari si nerealizari


Exista situatii in care nu faci eforturi si lucrurile merg de la sine, nesperat de usor, iar in altele lucrurile nu prea merg, sau merg doar cu munca din greu.


Cand iti pasa de ceva, poti fi sigur ca vei pierde acel lucru...


Cand te mentii intr-o stare neutra, parca lucrurile se mai schimba in bine...


Nu este nimic rau in a visa.
Oamenii vor sa creada ca orice-si inchipuie se realizeaza. De aceea viseaza...
Visul poate fi un proiect serios, nu numai o fabulatie.


De multe ori ne dorim sa se intample ceva magic. Vrem sa se produca ceva si nu ne intereseaza cum. Vrem sa ajungem la un rezultat si visam sa se intample o coincidenta de factori favorizanti si sa-l obtinem. Daca suntem nevoiti sa analizam tot procesul necesar si sa executam in detaliu ceea ce este necesar, renuntand la minuni, placerea simtita la obtinerea rezultatului se prelungeste in timp si confera compensari pe mai multe planuri, cum sunt mandria meritului si cresterea increderii in fortele proprii.
Oamenii au totusi impresia ca realizarile lor depind mai mult de bunavointa cuiva decat de propriile lor fapte.


Daca stii cum poti avea succes si vrei sa-l ai, nu inseamna ca o sa-l si obtii. Nu depinde totul doar de tine.


Daca ai avut succes, nu inseamna ca stii exact cum l-ai putea repeta sau ca a fost doar meritul tau.


duminică, 21 decembrie 2008

Creatie


Simtim, intuim si cream spontan, gasim solutii necautate.

Lasam pentru putin timp mintea in libertate, facem pauza in a o bloca si constrange.

Ne permitem o clipa de armonie, cu greu, ne lasam pacaliti de propria minte, ca intr-un joc, ne abtinem sa intervenim in armonia ascunsa ce tocmai razbate din adanc...

Apoi, suntem uimiti de mica noastra minune si incepem sa ne mandrim cu ea.

Creatia ajunge sa ne reprezinte...

Ajungem sa valoram ceva prin propria creatie...

Daca nu ne-am fi permis acel moment, in care mintea sa se poata desfasura, valoarea ramanea necreata. Pierdeam valoarea din noi...


sâmbătă, 20 decembrie 2008

Nestiinta si vinovatie


Oamenii nu se considera vinovati pentru ca nu stiu ceva, ca nu au invatat. Ei considera ca nu au putut face acel lucru. Pentru ceea ce nu au putut, nu se considera vinovati.

Melancolia cutreiera memoria...

Iata ce-mi creeaza starea melancolie...
"You won't forget me!" - La Bouche
"Dimmi Quando" - Ricchi E Poveri
"Se m'innamoro" - Ricchi E Poveri